Микаел

Вход

Потребител:

Паролата:

Запомни меЗабравена парола?

Регистрирайте се!
Кафето намалява риска от рак на мозъка
на 2010/11/24 8:00:00 (1863 прочита), в Рак

Да пием по кафе?


Приемът само на една чаша кафе дневно е в състояние да намали риска от рак на мозъка с близо 33%. Това заключение учените са направили въз основа на проучвания, които са били проведени с цел да определят ролята на кофеина при туморогенезата.

Според част от медиците кофеинът оказва ограничаващо въздействие по отношение на снабдяването на мозъка с кръв, инхибирайки по този начин растежа на тумора.
Мнението на други е, че антитуморният ефект на кафето се обяснява с наличието на антиоксиданти в него и това, че стойностите им са сравнително високи. Антиоксидантите предпазват клетките от вредното въздействие на свободните радикали.

Над 4000 души годишно в световен мащаб чуват страшната присъда „рак на мозъка”, което понякога се оказва решаваща за целия им живот. На половината от пациентите се поставя диагнозата глиома. Става дума за форма на онкологичното заболяване, която не се поддава на лечение.

Най-честите симптоми на заболяването са главоболие, проблеми със зрението, замъглено зрение, сънливост, смущения в нервната система и умствените възможности, резки промени в характера на човек.

Обнадеждаващото е, че само една чаша от ароматната напитка е в състояние да ни предпази от всичките тези проявления на коварната болест.

Все още обаче не е установено какъв е мехаизмът, благодарение на който кафето оказва това положително въздействие.

Сподели с всички:
Dao.bg Lubimi.com Ping.bg Pipe.bg Svejo.net Web-bg.com del.icio.us Facebook Google Google Reader Yahoo! MyWeb reddit StumbleUpon Technorati
Микаел