Микаел

Вход

Потребител:

Паролата:

Запомни меЗабравена парола?

Регистрирайте се!
Да бъдем внимателни при смяната на сезоните!
на 2010/11/25 8:00:00 (1703 прочита), в Любопитно

Блогът на diandra: Вятърът и есента


Без да има категорично мнение по въпроса точно колко сериозно е изменението на глобалния климат, никой не може да отрече, че напоследък сезоните са два – лято и зима. Непоносимите горещини се заменят с настъпването на студени вълни, след което отново е ред на топлото време.

Толкова резките температурни колебания обаче хич не са полезни за здравето, като ефектът им е видим във всички системи и органи. Особено чувствителни към тях са децата и страдащите от хронични заболявания.

Кои на практика са проблемите, които най-често се появяват по време на сезонната смяна?


Депресивни състояния


За това каква точно е причината за появата на различни признаци за психична нестабилност учените не излизат в единна позиция, но становището, че съществува връзка между външните условия и психическото състояние, е подкрепяно от всички.
Основният съвет, за да не се обострят проявленията на различните депресивни състояния, е да се прекарва по-дълго време на открито, на светло. Срещата с приятели и положителни емоции са незаменими.


Сърдечно-съдови проблеми


На прехода между два сезона най-честото оплакване е от чести и прекалено резки промени в стойностите на кръвното налягане. В резултат на тях често се стига до стенокардия и други ритъмни нарушения. С настъването на по-хладното време зачестяват инфарктите, тъй като намалява вискозитетът на кръвта.
За да се избегнат подобни проблеми, се препоръчват всекидневни разходки на открито, намаляване на количествата на конусмираната сол, кафе, алкохол, както и мазни храни.


Стомашно-чревни неразположенияПрез лятото се конусмират по-големи количества сурови и гръби храни – лик, ряпа, дрозде, зеле и др. Част от неативите им са болки в корема, киселини, паране, които с края на сезона се усилват и зачестяват.


Болки в опорно-дигателната система


Повечето движение през летните месеци се заменя със задръжането пред бюрото. Тази промяна в ритъма на живот създава редица оплаквания по отношение на костите и ставите. В много случаи леко увеличаване на движението през застиналия студен сезон може да доведе до обостряне на дископатията или други заболявания от този род. Затова опитайте се да поддържате еженевна двигателна активност. Правете гимнастика, движете се пеш и не се оставяйте студеното време да ви надвие.

Сподели с всички:
Dao.bg Lubimi.com Ping.bg Pipe.bg Svejo.net Web-bg.com del.icio.us Facebook Google Google Reader Yahoo! MyWeb reddit StumbleUpon Technorati
Микаел