Микаел

Вход

Потребител:

Паролата:

Запомни меЗабравена парола?

Регистрирайте се!
Подготвихте ли детето за бъдещият живот?
на 2010/11/29 8:00:00 (3425 прочита), в Психично здраве

Кампанията за Биляна приключва успешно!

За мъжката и женската психология, умението да се поделят битовите задължения, да се проявява търпение и отстъпчивост, да се носи отговорност за останалите членове на семейството - това са качества, необходими за бъдещия семеен живот.

Сигурно бихте възразили, че детето се учи на тези неща само като наблюдава възрастните в семейството. Това е и така, и не е. Когато в един дом съжителстват представители на няколко поколения -баби, дядовци, родители и деца, всички те всекидневно преминават през "курсовете" за възпитание и изграждане на характера. Първо, детето може да наблюдава взаимоотношения^ та между родителите, дядовците и бабите и това в бъдеще да го направи по-толерантно към собствената свекърва или тъща. Второ, ако в дома има много деца, задълженията са много и различни - един ходи до магазина, друг мие съдовете, трети изхвърля боклука. Така детето от най-ранна възраст се учи на труд и отговорност. Сега в семействата има по едно, най-много две деца, които обикновено стоят настрана от битовите задължения. Трето, децата и родителите са винаги заедно, работят на полето, обядват, ходят на църква, но така е било някога. Днешните майки и татковци са на работа от сутрин до вечер и практически не виждат наследниците си. При сегашния ритъм на живот "естественият" път за предаване на семейния опит е абсолютно недостатъчен. Следователно абсолютно задължителният цикъл на тема "Как да подготвим детето за семейния живот" трябва да бъде организиран по друг начин и без отлагане.

Ако искате да осигурите щастливо семейство за детето си, отглеждайте го в зависимост от половата му принадлежност. Момчето, бъдещият мъж, трябва от дете да се труди, тъй като в бъдеще ще трябва да издържа семейството си. Трябва да е силно и смело, та в случай на нужда да може да защити себе си и близките си. Момичетата имат други задачи. Бъдещата съпруга и майка трябва да умее да изслушва, да съчувства, да оказва подкрепа и да води домакинството. Това са общите направления. Детайлите може да бъдат внесени според собствените разбирания, но основната посока на нещата "трябва да бъде зададена отрано.

Какви грешки най-често правят родителите по "половия" въпрос?
• Правят забележки на детето, позовавайки се на половата му принадлежност. "Защо вечно цивриш като момиче? Мъжете не се държат така!" Така момчето се научава да крие емоциите си и да иска същото от околните. Може дори да израсне като тира-нин, които се самоутвърждава за сметка на унижението на другите. Мечешка услуга правят на дъщерите си и родителите, внушаващи им, че целеустремеността не е женско качество. Някога представителките на слабия пол наистина са стоели тихо в ъгъла на живота, но днес без активност не може да се постигне нищо. Разбира се, не е добре да поощрявате инфантилност и плачливост у момчетата и агресивност и прекален напор при момичетата, но да ограничавате детето в чисто мъжки или женски рамки, също не бива. Няма нищо лошо в това дъщеря ви да отиде за риба с дядо си или да се запише в клуб по джудо, а синът ви да се научи да шие копчета или да прави кюфтета.

• Делят детските игри по полов признак: момчетата трябва да си играят само с камиончета и пистолетчета, а момичетата - с кукли. Представата за полова принадлежност се формира у децата едва към третата година, а женският или мъжки стил на поведение -още по-късно, към 6-7. Нека децата си играят на каквото им харесва. Играта с кукли е полезна и за двата пола. При момичетата тя развива майчинския инстинкт, а при момчетата - бащинския. А играчки като перални, миялни, печки и кухненски принадлежности помагат и на момчетата да се приспособят към битовия живот. Има вероятност когато пораснат, те не само да не си разхвърлят чорапите из цялата къща, а да ги прибират в пералнята и дори сами да ги перат. Не се изненадвайте, ако дъщеря ви иска конструктор или велосипед. За момичетата също е полезно да развиват логическото си мислене, координацията и съобразителността си.

Когато подготвяте детето за бъдещото съпружеско съжителство, ще ви се наложи да засегнете и темата за интимния живот. Според психолозите на детето трябва да се казва истината, само че не цялата. Разказвайте на наследника за сексуалната страна на нещата, като вземате предвид особеностите на възрастта му. Не бива да обсъждате със седемгодишната си дъщеря темата за абортите. Ако подминете обаче тази тема, когато тя е на 15, ще направите голяма грешка.

И така, какво и кога да разказвате на децата за секса?

• Малчуганите до 3 години се интересуват само от собственото си тяло и не задават неудобни въпроси на възрастните. На този етап най-важното е да научите детето на правилна хигиена - да се подмива и да си сменя бельото. Ако отрочето ви не се научи на това като малко, после ще му е трудно да стане чистоплътен мъж или жена, а това никак няма да се хареса на бъдещия му партньор. Макар и да съществува убеждението, че миризмата на тялото действа възбуждащо, тя трябва да е едва доловима, а не "поразяваща".

• От 3-4-годишна възраст децата започват да се интересуват как са дошли на този свят. Ако не искате да се изчервявате, разказвайки, че жената има специален отвор, през който излизат децата, купете на наследника си книжка за сексуалното възпитание на деца. Обърнете внимание не само на физиологичната страна на нещата, но и на психологическата. Малчуганът трябва да разбере, че децата се раждат
от любовта между родителите. Така той ще се научи да се отнася с уважение към представителите на противоположния пол.

• Тийнейджърите не задават никакви въпроси "за онова", смятайки, че знаят всичко по-добре от родителите си. Те обаче обикновено проявяват осведомеността си само по "техническата" страна на нещата. Поговорете с децата си за чувствата нежност, любов, вярност, но не назидателно, а реалистично, с примери от живота. Ако не наблегнете на това, детето ви ще започне да мисли, че сексът е само инстинкт, а чувствата не са важни. За британските бойскаути например е разработена програма за полово възпитание. В нейните рамки те се учат не само да избират контрацептиви, да ползват презервативи и тестове за бременност, но и да гледат на отношенията между мъжа и жената през призмата на любовта. В курса са въведени дори лекции по религия.

Сподели с всички:
Dao.bg Lubimi.com Ping.bg Pipe.bg Svejo.net Web-bg.com del.icio.us Facebook Google Google Reader Yahoo! MyWeb reddit StumbleUpon Technorati
Микаел