Микаел

Вход

Потребител:

Паролата:

Запомни меЗабравена парола?

Регистрирайте се!
Внимавайте с имунитета
на 2010/12/6 8:00:00 (2401 прочита), в Автоимунни заболяванияПомогни на своя имунитет

Човешкият организъм действа според своя Вътрешен часовник и този факт бе потвърден неотдавна от съвременната наука.

Според древната китайска философия потокът от жизнена енергия протича в тялото през 12-чифтови енергийни канала, регулиращи дейността на вътрешните органи.

Ето какво става в различните часове на денонощието.

1 часа. Болката се чувства по-осезателно. От полунощ до ранна сутрин функциите на тялото са превключени към покой. Убождането с игла, ударът и други се усещат няколко пъти по-силно, а медикаментите намаляват степента на своето въздействие.
2 часа. Черният дроб е в период на най-голяма активност. От погълната-та храна той извлича необходимите за тялото вещества и захранва с енергия мозъка и кръвоносната система. В този час човешкият организъм е най-устойчив спрямо отровите.
3 часа. Подновяват се кожните клетки. Кръвното налягане е най-ниско, телесната температура спада с половин градус и цялото тяло се на-мира в пълен покой. Изключение прави само кожата.
4 часа. Какво става с бронхите? В кръвта се отделя най-минималното количество адреналин и се увеличава отделянето на хормона хистамин. В резултат на това съществува вероятност от поява на спазми в бронхите.
5 часа. Време за секс. По това вре-ме много хора си мечтаят за секс. Мъжките полови жлези произвеждат по-голямо количество от хормона тестостерон. Ерекциите в този период са най-много.
6 часа. Внимавайте със сърцето. Инфарктите на сърцето стават най-често между 6 и 7 часа сутринта. Тогава кръвното налягане е най-високо и съществува опасност от спазми на кръвоносните съдове. Тромбоцитите, които осигуряват съсирването на кръв-та, също са по-активни в ранна сутрин.
7 часа. Усилват се ревматичните болки. През нощта се произвежда най-малко количество от хормона кортизон, потискащ възпалителните процеси. Медикаментите, съдържащи кортизон, е най-добре да се вземат преди лягане.
8 часа. Повишена чувствителност към студа. В този период организмът реагира особено чувствително на студ. Къпането с хладка вода се възприема от организма като обливане с ледена вода.
9 часа. Време за голяма работоспособност. В този период организмът работи хармонично и човек е способен да концентрира усилията си върху важна и сериозна работа. Тази способност намалява около обяд.
10 часа. Време на суперработоспособност. Сърцето и кръвоносната система понасят добре всякакви натоварвания.
11 часа. Началото на почивката. Нивото на кръвната захар спада и възможността за концентрация и работа намалява. Имунната защита спада до най-ниската си точка.
12 часа. Време за обяд. Количеството на стомашния сок се увеличава, хората стават раздразнителни. Можете да посетите шефа си, едва след като се убедите, че той добре си е похапнал на обяд.
13 часа. Време за кратък сън. Започва храносмилането, а това означава, че кръвта се насочва към стомашно-чревния тракт и се изтегля от другите органи. Умора обзема тялото.
14 часа. Не си дояждайте. В този период се обострят вкусовите и ми-рисовите усещания и апетитът отново се засилва. Ако сте обядвали, не се поддавайте на изкушението да ядете отново. Шофьорите трябва да знаят, че в този период съществува най-голяма опасност от заспиване зад вола-на.
15 часа. Прилив на енергия. Всички органи на тялото са пълни с енергия. Това време е най-подходящо за сауна. При някои хора се повишава кръвната захар и лекарите наричат това явление “следобеден диабет” - той е безопасен.
16 часа. Време за спортуване. Тренировъчният ефект е най-голям. Кръв-ното налягане се покачва. Студените душове и масажите сега се понасят най-добре.
17 часа. Намалена чувствителност към болка. Това е най-подходящото вре-ме да отидете на зъболекар или на инжекция.
18 часа. Най-доброто време за лечение на стомаха. Медикаментите против язва сега действат най-добре, защото стомахът отделя най-много киселини.
19 часа. Повишена способност за концентрация. Обмяната на веществата е добре регулирана, а мозъкът се оросява най-пълноценно. Неочакваните ситуации се преодоляват най-бързо.
20 часа. Време за запаметяване. В този период дълготрайната памет работи най-добре. Който иска да за-помни някаква информация - това е най-подходящият момент.
21 часа. Настъпва умората. Съдържанието на гамаглобулин в кръвта спа-да, защитните сили на имунната система намаляват. Вероятността да се инфектирате с вируси или с бактерии, сега е най-голяма.
22 часа. Време за отморяващ сън. Кръвното налягане спада, телесната температура се понижава. Сънят преди полунощ е най-отморяващ.
23 часа. Най-ниската точка. Влошава се концентрацията и тялото не издържа големи натоварвания. Съществува риск от допускане на значителни грешки при извършване на работа, изискваща прецизност, включително шофиране.
24 часа. Време за дълбок сън. Започва повторението на новия енергиен цикъл.

Сподели с всички:
Dao.bg Lubimi.com Ping.bg Pipe.bg Svejo.net Web-bg.com del.icio.us Facebook Google Google Reader Yahoo! MyWeb reddit StumbleUpon Technorati
Микаел