Микаел

Вход

Потребител:

Паролата:

Запомни меЗабравена парола?

Регистрирайте се!
Зъбоболът – как да се справим, когато ни хване неподготвени
на 2010/12/18 8:00:00 (1974 прочита), в Стоматология

- Сексът лекува зъбобол и кариеси -


Няма човек, който да не знае колко мъчителен може да е зъбоболът. Единственият правилен подход към справянето с този проблем, е посещението на зъболекарския кабинет, където причината да бъде открита и към нейното отстраняване да се подходи с необходимата компетенция.

Съществуват обаче ситуации, в които това е невъзможно – когато сме на планина, на село, през почивните дни, когато няма дежурен стоматолог, и още, и още. Понякога дори при отсъствието на обективна причина ние си измисляме такава само защото интервенциите от страна на зъболекаря ни плашат.Какво можем да направим в някои от тези моменти, когато посещението при стоматолога е невъзможно, а болката – нетърпима.Ако сте си вкъщи и по време на хранене развален зъб напомни за себе си, карайки ви да изпитвате неистова болка, веднага спрете да се храните и почистете храната, която е останала между зъбите ви. За тези, които вярват в силата на медикаментите, най-добре е да приемат лекарство, което е прредназначено за намаляване на болката. Става дума за познатите на всички ни аспирин, аналгин, ибупрофен и пр.За хората, които не са привърженици на фармацевтичните продукти, е съветът да изплакнат зъбите си в разтворена във вода сода, като към разтвора се добавят няколко капки йод.Друга хитрина за притъпяване на болката е да се поставят няколко кубчета лед върху болния зъб и да се задържат, докато болката утихне.Народната медицина
също се е погрижила да има няколко безотказни рецепти срещу зъбобол.Един от най-популярните цярове е отвара от салвия. Салвията е народното наименование на градинския чай, с гаргара от който се тушира болката от развален зъб.


Отварата се приготвя като една супена лъжица сушена билка се залива с чаша гореща вода и се връща на огъня, за да поври още десетина минути, а после се оставя да изстине. След като стане поносимо топла, глътки от нея се задържат около болния зъб, за колкото е възможно по-дълго време. Когато стане вече студена, се приготвя нова порция и се повтаря същата процедура, като е добре това да стане поне 3 до 5 пъти през половин час.Познат от предците ни лек срещу зъбобол е и лекът от корен от живовляк. В ухото, от чиято страна е проблемният зъб, се поставя крен от живовляк. За около половин час болката отшумява.Бабите и дядовците ни са се справяли с болящи зъби и чрез употребата на прополис. Малко парче от веществото се поставя на болния зъб, докато съдържащите се в него съставки не подействат успокояващо на болката.Каша, приготвена от лук, чесън и сол, също успешно се справя с проблема. Малка част от сместа се поставя на тампон, който се прикрепя в долната част на болния зъб. Така се неутрализира болката.Колкото и ефикасни да са тези рецепти за справяне със зъбобола, те не лекуват, а просто премахват временно нераположението. Затова добре е да се посети стоматолог, който да назначи правилно лечение за конкретния случай.

Сподели с всички:
Dao.bg Lubimi.com Ping.bg Pipe.bg Svejo.net Web-bg.com del.icio.us Facebook Google Google Reader Yahoo! MyWeb reddit StumbleUpon Technorati
Микаел