Микаел

Вход

Потребител:

Паролата:

Запомни меЗабравена парола?

Регистрирайте се!
Акарите в домашната прах
на 2010/12/19 8:00:00 (1800 прочита), в Паразитология

Да премахнем домашните акари


Типичните обитатели на домашната прах – акарите, се отнасят към групата на членостоногите паякообразни. Най-общо се делят на два вида в зависимост от георграфското си разположение.

Тяхното наличие в домашната среда не винаги представлява непосредствен риск за хората, въпреки че ги има по възглавниците, в завивките, по мебелите. Поради изключително малките си размери акарите трудно биха могли да бъдат усетени и често дори най-агресивните им набези остават без видима индикация.Опаснотта от атаките на акарите върху хората се дължи на белтъците, които те отделят в процеса на метамолитните си действия, както и в екскрементите си. Тези белтъци често водят до алергична реакция при хората с по-деликатна кожа.В голямата си част акарите са основните причинители на асматични пристъпи.На практика няма как да не допуснем наличието на акари в дома си, колкото и високи да са стандартите за чистота, които спазваме. Тези микроскопични паякообразни се задържат навсякъде, където има прах.През студените месеци на годината действието на акарите става по-осезаемо, тъй като времето, прекарано в затворени пространства, се увеличава. Проветряването, почистването и забърсването на праха не помага за избавянето от акарите. Все пак съществуват два начина за унищожаване на акарите – чрез излагането им на температура, по-висока от 60 градуса за дълъг период от време, или замразяването им.

Сподели с всички:
Dao.bg Lubimi.com Ping.bg Pipe.bg Svejo.net Web-bg.com del.icio.us Facebook Google Google Reader Yahoo! MyWeb reddit StumbleUpon Technorati
Микаел