Микаел

Вход

Потребител:

Паролата:

Запомни меЗабравена парола?

Регистрирайте се!
Стресът причинява главоболие
на 2010/12/21 8:00:00 (2968 прочита), в Главоболие


Храни срещу главоболие


Много често в ежедневието си чуваме думичката стрес. Какво на практика представлява стресът и как той води до появата на главоболие?

Стресът е състояние, в което психическите и физически изисквания към организма са повишени под въздействието на различни фактори. Тези фактори могат да се появат в резултат на екстремалност в околната среда, физическо пренатоварване, психическо разстройство или болестно състояние.В повечето случаи стресът се съпътства от промяна във функционирането на целия организъм, като изменения се наблюдават както на хормонално, така и на нервно-регулационно ниво.Някои от по-честите ситуации, в които се наблюдава появата на главоболие в резултат на стрес, са:-главоболие от глад – болката се активизира в резултат на мускулно напрежение, понижена кръвна захар или невъзможност на кръвоносните съдове да осъществяват преноса на вещества в организма. Тоз тип главоболие се среща след проведена диета или при нередовно хранене.-главобилие при преумора на очите – в повечето случаи болката се локализира в челната област, пряко свързана с областта на очите.-главоболие след натоварване – цялостното физическо натоварване също може да причини главоболие, което в повечето случаи е свързано с мигрена или кластърно главоболие. Поради това трябва да се избягват резките движения и при необходимост да се посети специалист.
Видовете главоболие, което се индикират след разгеръщането на стресова ситуация, пък могат да се обособят в следния вид:психогенно главоболие – характеризира се с това, че е продължително, всекидневно, отшумява едва след по-продължителна почивка. Появява се в резултат на стрес или напрежение.хронично ежедневно главоболие – този тип главоболие бива два вида – първично (с продължителност от около 15 дни месечно) и вторично, което е в резултат на други заболявания на мозъка. Често този тип главоболие е последвано от депресивни състония, чувство за тревожност. За него може да се говори при стресови моменти или злоупотреба с медикаменти.тензионен тип главоболие – най-характерното за този тип главоболие е, че болката е тъпа, постоянна, непуслсираща, обхващаща и областта на врата, а усещането за тежест не утихва. Често за лечението на подбно главоболие е необходима сериозен медикаментозен прием.посттравматично главоболие – при този тип главоболие болката е локализирана, често имитира мигрена, а в много редки случаи се повлиява от лечение. Често се появява в резултат на травми или удари.

Сподели с всички:
Dao.bg Lubimi.com Ping.bg Pipe.bg Svejo.net Web-bg.com del.icio.us Facebook Google Google Reader Yahoo! MyWeb reddit StumbleUpon Technorati
Микаел