Микаел

Вход

Потребител:

Паролата:

Запомни меЗабравена парола?

Регистрирайте се!
Кога да планираме второто дете?
на 2011/1/3 8:00:00 (1562 прочита), в Бременност и раждане

Бебешки фотоконкурс


Раждането на първото дете в семейството рядко се планира, докато второто не е случайност за родителите. Неговото появяване у много двойки е в зависимост от подобряване на битовите условия, завършване на образованието, постигане на материално благосъстояние или напредване в кариерата. Много родители обаче не се замислят дали братчето или сестричката са готови да се разделят с положението на привилегирования член на семейството.

Ако разликата във възрастта на децата не превишава 2-3години, родителите са притеснени, че по-голямото дете се отнася крайно отрицателно към появата на бебето.В резултат при каката и баткото лесно възниква упорство, негативизъм, понякога затваряне в себе си. На него започва да му се струва, че никой не го обича. Това се обяснява с факта, че до 3-годишна възраст децата са много тясно свързани с майката. Хлапето преживява остро нейното отсъствие. Бои се, че тя няма да се върне. В този период се нуждае от подкрепа, ласки и грижи. Родителите за него са всичко.
След третата година детето започва да вижда себе си като отделен човек от окръжаващия го свят. Поради това разликата от 5-6 години е оптималната за поява на втора рожба в. семейството. В тази възраст хлапето вече е в училищна възраст. Разбира добре всичко и може да бъде подготвено предварително за появата на братчето или сестричката. При разлика от 5-6 години у децата в семейството много по-малко възникват конфликти на интересите. На едното дете му е нужна майчината гръд, а на другото повече игра с татко- на футбол: или ако е момиче, само започва да си играе на майка, да храни куклата си, да я облича. За по-голямото дете се появява нова роля - то вече не е само син или .дъщеря внук или внучка, а също брат или сестра.
Но все пак, ако вече в семейството ви има деца с малка разлика във възрастта и в тази връзка имате куп проблеми, не се отчайвайте. Преди всичко майката не трябва да се притеснява да говори на първото дете за своята любов, да го дарява с ласки и внимание. Не очаквайте, че изведнъж ще се справите с мъчителната ситуация. Проявете търпение и последователност. Вашето дете просто страда по загубената еднолична позиция в семейството.

Сподели с всички:
Dao.bg Lubimi.com Ping.bg Pipe.bg Svejo.net Web-bg.com del.icio.us Facebook Google Google Reader Yahoo! MyWeb reddit StumbleUpon Technorati
Микаел