Микаел

Вход

Потребител:

Паролата:

Запомни меЗабравена парола?

Регистрирайте се!
Укрепете защитните си сили c растителни имуностимулатори
на 2011/1/10 8:00:00 (3656 прочита), в Терапии (нелекарствени)

Алое Вера – лек от природата


Те имат мощно действие и са най-ефективният вариант при лечение и профилактика на множество заболявания. Лечебните растения все повече се утвърждават като относително безвредни, с добра поносимост и ниска токсичност.

В последните години много от тях намират приложение за стимулиране на имунната система, както и за по-лесно адаптиране към условията на околната среда. Поради оскъдните възможности на традиционната медицина откъм биогенни стимулатори, ще насочим вниманието ви към алтернативната медицина.

Днес в лечебната практика се използват освен средства за засилване на защитните сили на организма, също и такива, които го предпазват от вредното влияние на токсичните фактори. Това са т.нар. "антиоксиданти", които в преобладаващата си част са също от природен произход.

Взаимното им съчетаване - на биостимулатори и антиоксиданти, определено е най-удачният и ефективен вариант при лечение и профилактика на множество заболявания. Поради недостатъчното им популяризиране в нашата страна, смятаме за необходимо да запознаем читателя с някои от най-ефективните биостимулатори от природен произход.

Жен-шен (Panax Ginseng СА. Mayer), наричан още "корен на живота" е богат на биологично активни вещества - гинзенозиди, характерни със специфична фармакологична активност: повишават физическата и мисловната дейност, подобряват адаптивните възможности на организма, засилват съпротивителните сили. Жен-шенът увеличава фагоцитарната активност и продукцията на интерферон. В комбинация с пчелно млечице или с коензимСМО, или с гъбата рейши регулира потока от жизнената енергия.

Елеутерокок (Eleutherococus senticocus Мах.) представлява мощен биостимулатор и класически адаптоген. Екстрактите от елеутерокока повишават устойчивостта на организма към различни заболявания, предизвикани от физически, химически и други фактори. Премахват страничните ефекти от лъчевото въздействие, засилват имунната система, увеличават мускулния тонус и сила, изострят мисълта, повишават спортните постижения.

Сладък корен (Glycerrhiza glabra L.) е растение, чиито корени съдържат вещества с висока биологична активност. Най-важното им действие е имуностимулиращото и способността им да потискат растежа на младите (неопластични) клетки. Сладкият корен притежава също противоязвено, бронхолитично и антиоксидантно действие.

Родиола (Rhodiola rosea L). Корените на растението съдържат ценни гликозиди, флавоноиди и етерично масло, характерни със стимулиращия ефект на централната нервна система. Аналогично на жен-шена, родиолата повишава физическата издръжливост и умствената работоспособност, отстранява умората, укрепва съпротивителните сили на организма спрямо болестите и намалява негативното въздействие на стресовите ситуации. Има данни, че родиолата увеличава серотонина в мозъка и влияе благоприятно върху депресията.

Ехинацея (Echinacea angustifolia L.) представлява уникално по своята фармакологична активност лечебно растение. Съдържа полизахариди (ехинакозиди), етерично | масло, флавоноиди и други, обуславящи поливалентната активност на екстрактите от ехинацея: бърза регенерация на тъканите и редуциране на възпалителната компонента благодарение на хиалорунидазата. Имуностимулиращата активност на растението е силно изявена (дължи се на полизахаридния комплекс и флавоноидите). Благодарение на това се усилва невъзприемчивостта към вирусни и други инфекции, включително и към злокачествени новообразувания. На базата на екстракт от растението има създаден препарат под названието "Есберитокс N".

Алое вера ( Aloe veras.arborescens Mill.) e древно лечебно растение, чиито листа са богати на антрахинонови гликозиди с висока биологична активност. Освен това съдържат и полизахариди с противовирусни и иму ностимулиращи свойства. В алоето има и карбопептидаза, салицилати, минерали, витамини, стероли и аминокиселини. Но най-ценната му съставка е ацемананът, на който се дължи имуностимулиращото, антивирусно и антитуморно действие на растението. Като по-маловажни могат да се посочат антидиабетичното, антиастматичното и лаксативно действие на алоето. Имуностимулиращото действие на алоето е най-важно и основно. Препаратите с него се използват с успех за лечението на болестите, причинени от имунен дефицит. Има данни, че в комбинация с противовирусни препарати, използвани за лечение на СПИН, алоето дава много по-добри резултати, отколкото самостоятелно приложените противовирусни средства. В експериментални условия препаратите от алое потискат значително някои форми на рак.

Сподели с всички:
Dao.bg Lubimi.com Ping.bg Pipe.bg Svejo.net Web-bg.com del.icio.us Facebook Google Google Reader Yahoo! MyWeb reddit StumbleUpon Technorati
Микаел