Микаел

Вход

Потребител:

Паролата:

Запомни меЗабравена парола?

Регистрирайте се!
БАНАЛНО, НО ФАКТ: СМЕХЪТ Е ЗДРАВЕ
на 2009/8/18 20:40:00 (4112 прочита), в Красота и здраве


Мъдрият Аристотел е смятал, че всички страсти на душата са свързани с тялото. Той определял характера на човека не само по лицето, по цвета на косата и очите, но и по смеха. А и вашата представа за човека ще бъде по-точна, когато опознаете неговата душа по смеха.

СОЦИАЛНИЯТ ФЕНОМЕН

Усмивките, смехът, положителните емоции са нужни на човека като слънцето, въздуха и водата. Това се знае от всички. Смехът е най-доброто лекарство против много заболявания. Вече сме чували и за така наречената смехотерапия, за нея пишат и в новите медицински списания, и във вестниците.

Смехът подобрява работата на сърцето, стимулира нервната система и засилва циркулацията на кръвта.

Той се бори и със стресовете. 5 минути смях не само удължават живота и заместват чаша сметана, но и могат много да разкажат за човека. Някои черти от характера на събеседника ни се разкриват именно по това, как той се усмихва или как се смее.

Сигурно сте забелязали, че лицето на непознат човек е трудно да се разгадае, докато той не се засмее.

Ето от този момент е видна самата същност на човека. Ненапразно специалистите наричат смеха социален феномен.

Той позволява не само да се изглаждат конфликтните ситуации, но и да се разпознават намеренията на хората.

ИНФОРМАТИВНИТЕ ГЛАСНИ ЗВУКОВЕ

Звукът и тембърът на гласа се определят от гласните букви.

Оказва се, че всички наши хихикания е лесно да се разшифроват в зависимост от това, коя именно гласна преобладава в смеха. Психолозите твърдят, че така може да се разбере много за емоциите и искреността на човека.

В смеха на откритите хора преобладава гласната “а” - ха-ха. Те са лоялни, активни, обаче доста непостоянни.

Те се смеят сърдечно, изразявайки радост. Това е най-искреният смях.

В смеха на флегматиците и меланхолиците трудно преобладава звукът “е” - хе-хе. Смехът буквално е скрит в устата им. Така се смее неувереният в себе си. Такива хора са и доста недоверчиви. Човек сякаш поставя дистанция между себе си и хората.

Ако подобен вид смях звучи твърдо, това вече е намек за презрително отношение.

В смеха на наивните, лековерните и сервилните хора преобладава “и” - хихи.

Този хихикащ смях може да звучи искрено или притворно, кокетно или наивно. Той е типичен за жени, които искат да изглеждат млади, по-скоро да се покажат такива.

Понякога този вид смях звучи злорадо, обаче не трябва да се възприема негативно, както смеха на “е”. В случая по-скоро става дума за ехидност, ирония или притворство.

Смеещите се на “о” - хо-хо са хора благородни и смели. Понякога такъв вид смях демонстрира състояние на отпуснатост или учудване. Често той изразява защитна реакция към човек, който те е засегнал.

Такъв смях е възможен само с издадени напред устни, а самата мимика показва желанието да се дистанцираш от околните и от ситуацията като цяло. Този вид смях може да изразява и упоритост, и протест.

На “у” - ху-ху се смее онзи, който се опитва да посреща опасностите с усмивка.

Този смях изразява засилващ се страх или уплаха. Тъй като и той може да звучи само с издаване на устните, разбираемо е, че в неговия подтекст се съдържа желание да се запази дистанцията.

chudesa.net

Сподели с всички:
Dao.bg Lubimi.com Ping.bg Pipe.bg Svejo.net Web-bg.com del.icio.us Facebook Google Google Reader Yahoo! MyWeb reddit StumbleUpon Technorati
Микаел