Микаел

Вход

Потребител:

Паролата:

Запомни меЗабравена парола?

Регистрирайте се!
Мозъкът говори с човешки глас
на 2009/10/26 11:40:00 (2029 прочита), в Новини
Човешкият мозък е най-сложната система за познание на света. Сайтът Live Science изнесе най-новото около сивото вещество, go което са се домогнали учените.

С краткотрайната или първична памет се запомнят едновременно до седем обекта. Затова повечето телефонни номера са съставени от седем цифри.

Сивите клетки най-добре възприемат жълто-зеления цвят. Очите имат рецептори за синьо, зелено и червено. Мозъкът обаче не получава информация за цветовете, а само за разликата между тях и за това дали са по-светли или потъмни.

За да работи добре сивото вещество, което се състои от 75 процента вода, е необходим прием на достатъчно количество течности. Хората, подложени на диети, свързани с обезводняване на организма, се оплакват от влошаване на паметта и занижена интелектуална активност.

Мозъкът възприема човешката сянка като естествено продължение на тялото. При определяне положението на една фигура в пространството той ползва за визуални ориентири силуета и сянката на наблюдавания обект.

Умствената дейност намалява риска от болестта на Алцхаймер. Интелектуалната активност предизвиква възпроизвеждане на нови клетки, които заменят атрофиралите. Затова възрастните хора трябва да решават ребуси и кръстословици.

Подсъзнанието е изключително важен фактор за Възприятията. Тестове доказват, че първите впечатления от нещо видяно или чуто носят най-вярната информация. Вторичният анализ на събитията често води до грешни изводи.

Мозъкът възприема по-лесно мъжкия говор. Женската реч е с по-висока честота и по-широк диапазон. Необходими са допълнителни мозъчни ресурси за „разшифроване" на казаното от една жена.

Сподели с всички:
Dao.bg Lubimi.com Ping.bg Pipe.bg Svejo.net Web-bg.com del.icio.us Facebook Google Google Reader Yahoo! MyWeb reddit StumbleUpon Technorati
Микаел