Микаел

Вход

Потребител:

Паролата:

Запомни меЗабравена парола?

Регистрирайте се!
Японска кухня за дълголетие
на 2010/2/4 0:50:00 (3620 прочита), в Диети и отслабванеИзточната кухня е винаги с изключително естетски вид. Японската кухня се ражда в момента, когато започват да отглеждат ориз. Според легендата оризът е пренесен в Япония в пояс от тръстика от божеството на ориза - Инари сама. Това се случва преди 2500 години.

Дълго време оризът е всичко: храна и средство за заплащане. За представите на европееца типичната храна от Изтока е суши, но има още много ястия, които блестят с начина си на сервиране и приготвяне. Тук култът към свежата храна е на първо място. Всичко се сервира още топло или току-що откъснато от градината. Японските жени не са дебели и са дълголетни, защото кухнята е подбрана.

Почитат и обичат рибата - готвят я за закуска, обяд и вечеря. Рибата предпазва от Алцхаймер, ревматоиден артрит, рак. На масата се хапва гъбата ситаке, лук, грах, патладжан, домати, плодове. Младите японки често хранят децата си с водорасли, богати на витамин С, калий, йод. Безкрайното оризово пиршество продължава вече 1300 години. Връзката на японеца с ориза е магическа. На малкото зрънце се посвещават стихове и за него се рисуват картини. Дарява дълголетие заедно със зеления чай. Удоволствието да се пие чашата зелен чай идва от дзен-будизма.

Сподели с всички:
Dao.bg Lubimi.com Ping.bg Pipe.bg Svejo.net Web-bg.com del.icio.us Facebook Google Google Reader Yahoo! MyWeb reddit StumbleUpon Technorati
Микаел