Микаел

Вход

Потребител:

Паролата:

Запомни меЗабравена парола?

Регистрирайте се!
Стресът предизвиква болки в гърба и артрит
на 2010/10/18 15:40:00 (1914 прочита), в Болката


Мед-и-център - Отслабване, здравее, красота -Отслабване при стрес | Съвети -Портал за здраве, красота и забавление.Мускулно скелетните болки са друга широко разпространена проява на болковия симптом в ежедневието. Погрешното наименование артритни болки, заради заболяването артрит,само в отделни случаи може да е причина за тях.

Мускулно-скелетните болки се появяват в мускулите, ставите и костите и могат да бъдат причинени от голям брой заболявания и състояния, някои от които са сериозни, а други са свързани с травми или дори с нормални дегенеративни процеси с напредването на възрастта.

Преди всичко е нужно да бъдат уточнени някои понятия. Артритът е остро или хронично възпалително заболяване на ставите. По принцип класическите признаци на възпалението са оток, болка, зачервяване, повишена температура (локално или общо) и нарушаване на функциите, които при артрита са налице в една или друга степен в засегнатите стави.

Има множество видове артрит с различни причини за възникване. Ревматоидният артрит е само един от тях. Той е сериозно заболяване, което се предизвиква от автоимунни механизми - т.е. имунната ни система, която нормално е отговорна за унищожаването на външни чужди агенти, започва да реагира срещу собствените структури, в случая - стави.

Причините за тази реакция са неизяснени и се счита, че вероятно са комбинация от настедствени фактори и отключващи механи зми В тази група на артрити имунна генеза влизат ощ артритът, асоцииран с

КОЛИТ ИЛИ

Псориазис анкилозиращияг спондилит (болестта на Бехтерев), както и артритите, придружаващи системните съединително-тъканни заболявания (например системен лупус еритематозус), но това са рядко срещани заболявания.

Остеоартритът и остеоартрозата са по-разпространените форми на артритноподобни заболявания. При тях по една или друга причина настъпва износване на хрущялната повърхност на ставите, тя изтънява и се деформира, като подлежащата кост се разраства към ъглите на ставните повърхности.

Ставите не могат да изпълняват адекватно функциите си поради изтънелите носещи хрущялни повърхности – движението постепенно се затруднява появява се болезненост.

Тези процеси могат да възникнат вследствие на пренатоварване на ставите, травми, дегенеративни възрастови изменения и др. Обикновено са засегнати няколко стави, като най-често това са бедрените, коленните и ставите на ръцете, но може да бъде всяка една става в тялото.

Мускулно ставните болки могат да бъдат предизвикани и от увреждане или дразнене на тъканите около самите стави - т.нар. връз ки и сухожилия, от мускул ни претоварвания, от увреждане на костите (най-често остеопороза), при редица несвързани с мускулно-скелетния апарат заболявания като миалгия (болки в муску лите), артралгия (болки в ставите) при вирусни заболявания (например грип).

Най-често хората се оплакват от болки, локализирани около гръбначния стълб. Те често са израз на увреждане на мускулите около гръбнака, прешленните дискове, връзките и прешленните стави - например при пренатоварване или заемане на неправилно положение за продължително време.

За лечението на мускулно-скелетните болки е важно да се установи основното заболяване и да се предприеме съответното специфично лечение При сериозните и тежки форми на артрит (при автоимунните съединително тъканни болести, в т ч и ревмагондния артрит) се из ползват специфични медикаменти, някои допълнителни домашни методи, препоръчвани от лекарите.

Сподели с всички:
Dao.bg Lubimi.com Ping.bg Pipe.bg Svejo.net Web-bg.com del.icio.us Facebook Google Google Reader Yahoo! MyWeb reddit StumbleUpon Technorati
Микаел