Микаел

Вход

Потребител:

Паролата:

Запомни меЗабравена парола?

Регистрирайте се!
Помогни си сам, за да не те хване грипът
на 2010/10/22 8:00:00 (3483 прочита), в Грип

Помогни си сам, за да не те хване грипът

Според лекарите именно през януари-февруари се очаква втората силна грипна вълна. Как лечебните растения могат да ни помогнат в битката с него и с настинките. .


Сладкото от облепиха от далечни времена се използва като противопростудно средство. И в това няма нищо необичайно, защото този плод е истинска съкровищница на витамини. Като особено голямо е количеството на витамин С. При това за разлика от другите едри и дребни плодове, които губят полезните си вещества при съхранение, облепихата запазва запаса от аскорбинова киселина през цялата година. Впрочем, лечебни свойства притежават не само плодчетата, но и листата на това забележително растение. Витамин С, който защищава човешкия организъм от настинки и инфекции и помага по-бързо да оздравеем, в листата на растението е също толкова много, колкото и в плодовете. Освен това те съдържат и биофлавоноиди /своего рода природни антибиотици, които унищожават вирусите и инфекциите/, и витамин А /предпазва лигавиците от проникването на микроби/, и витамини от група В /необходими за здрав сън и позитивно настроение, без които са невъзможни доброто самочувствие и бързото възстановяване/. Благодарение на своите бактерицидни и температуропонижаващи свойства облепихата от древни времена се използва в рецептите от народната медицина за лечение на бронхити, ларингити, хрема и други простудни заболявания.

Котешки нокът.

Това е гьвкава лиана, която расте в джунглите на Амазонка и която има остри бодли, прилични на котешки нокти. Те й помагат да се "катери" по стволовете на дърветата. Американските индианци използвали котешкия нокът като средство срещу много болести, а сега това уникално растение вече е достъпно и за нас. Главното му достойнство е способността да повишава имунитета и бързо да се справя с различни възпаления. Затова и котешкият нокът често се използва за профилактика и лечение на простудни заболявания и грип. А в добавка към по-силен имунитет ще получите и защита от ранни бръчки /котешкият нокът притежава антиоксидантни свойства и предпазва от преждевременно остаряване/ и от високо ниво на вредния холестерин в кръвта.

Кора от бяла върба.

Народните лечители наричат бялата върба природен аспирин, защото кората й съдържа силиций - главната съставка на обикновеното хапче аспирин. Кората от бяла върба сваля температурата, притежава противовъзпалителни свойства, облекчава болките. Но за разлика от аспирина, който действа неблагоприятно на стомаха и кръвта, кората от бяла върба няма странични ефекти. Използват я още за премахване на треска, за лечение на кашлица, за гаргара на гърлото при ангина и други възпалителни заболявания. Официалната медицина отдавна е взела бялата върба на въоръжение и сега могат да се намерят противогрипни препарати, в състава на които присъства това лечебно растение.

Сподели с всички:
Dao.bg Lubimi.com Ping.bg Pipe.bg Svejo.net Web-bg.com del.icio.us Facebook Google Google Reader Yahoo! MyWeb reddit StumbleUpon Technorati
Микаел