Микаел

Вход

Потребител:

Паролата:

Запомни меЗабравена парола?

Регистрирайте се!
Загубата на сетивност неизменно съпътства остаряването
на 2010/11/1 8:00:00 (2065 прочита), в Здравето на възрастните


Британските


Целият организъм е повлиян от измененията, съпътстващи процеса на стареене. За това, че остаряваме обаче, първи индикират влошените показатели по отношение на зрението, слуха, обонянието и възможността да разпознаваме различните вкусове.

Какви изменения се наблюдават при различните сетивни органи и могат ли пораженията върху тях да се отстранят?

Зрението
Макар и частнични и в някои случаи дори незабележими първите признаци за това, че зрението на човек се влошава, се индикират след навършването на 30-годишна възраст. Носенето на очила при извършването на определени дейности става наложително. Това се дължи на обстоятелството, че с напредването на възрастта еластичността и прозрачността на лещата на окото намаляват, което от своя страна ограничава притока на светлина към ретината.
Когато човек навърши 40 години, наред с този проблем често се появява и друг – еластичността на мускулите, които отговарят за фокусирането на очите, намалява, а с това и способността да се фокусира на близки разстояния.
С напредването на възрастта добре е редовно да се посещава офталмолог, който да извършват профилактични прегледи, защото процесите, които водят до глаукома и дистрофия, се засилват. Ако навреме се предприемат превантивни мерки, настъпването на подобни заболявания може да се отложи.

Слухът
В различна степен от частична или пълна глухота страдат близо една трета от хората, преминали бариерата от 60 години. Основна предпоставка за появата на този проблем е настъпило увреждане на микроскопичните нишковидни клетки, които стоят в основата на спираловидната кохлеа на вътрешното ухо. Задача на тези клетки е да трансформира звуковите трептения в нервни импулси, които главният мозък обработва и превръща в звуци.
Друга причина, която често води до загуба на слуха, е сформирането на кални отлагния в ухото в резултат на дистрофия на потните жлези. Наслагването на ушната кал с течение на времето не позволява звуковите вълни да преминават и съответно да се трансформират в звуци.

Вкусът, обонянието
Още от раждането си човек разпознава пет вкуса – кисело, солено, горчиво, сладко и тръпчиво. Когато остарява обаче, усещането за кисело се притъпява за сметка на това за сладко. Тези промени се обясняват с постепената загуба на вкусови рецептори след навършване на 50-годишна възраст.
В същото време обонянието също губи своята острота с напредване на възрастта. При възрастните хора се наблюдава частична или пълна загуба на възприятието за миризма.
Възстановяване на способностите на вкусовите рецептори и на обонянието не е възможно.

Тактилните усещания
Загубата на еластичността и изусшаването на кожата също са сред процесите, настъпващи по време на остаряването. Клетките, разположени по повърхността на кожата, губят чувствителността си, а оттам човек губи и способността да разпознава какво докосва – с каква повърхност е, каква е температурата му и пр.

Сподели с всички:
Dao.bg Lubimi.com Ping.bg Pipe.bg Svejo.net Web-bg.com del.icio.us Facebook Google Google Reader Yahoo! MyWeb reddit StumbleUpon Technorati
Микаел