Микаел

Вход

Потребител:

Паролата:

Запомни меЗабравена парола?

Регистрирайте се!
Главоболие и замъглено зрение са симптоми на инсулта
на 2010/11/2 8:00:00 (3944 прочита), в Инсулт


health.bg - Мигрената и опасностите за сърцето


Повечето хора не предприемат нищо срещу симптомите на инсулта - внезапно замайване или загуба на баланс, зрение на едното или другото око. А експертите твърдят, че ранното лечение може да предотврати тежките последствия от инсулта - смърт или нетрудоспособност.

Американски учени провеждат в момента изследване, включващо голяма група хора (черни и бели) в САЩ над 45-годишна възраст. В края на експеримента около 30 000 от тях ще бъдат интервюирани и ще им бъде взета кръвна проба, ще бъде направена електрокардиограма и други медицински изследвания. Целта е да се установи защо при тъмнокожите и при хората, живеещи в югоизточната част на САЩ, инсултът е много по-често срещан от средната стойност при белите хора и тези от останалите части на САЩ.

80% от инсултите се предизвикват от тромб, запушващ кръвоносен съд към мозъка - исхемичен инсулт. Другият вид инсулт е, когато се разкъса кръвоносен съд в главния мозък.

За да разберат връзката между инсултите и поведението на хората, учените попитали участниците в изследването, дали са имали някакви симптоми за инсулт и дали съответно са потърсили медицинска помощ.

Тези, които са имали симптоми, но не са установили със сигурност, че са имали инсулт или миниинсулт - повече от 51,4% - не са потърсили медицинска помощ.

Не е известно дали наистина тези хора са преживели инсулт, но нежеланието им да се консултират е тревожно, тъй като приемането на тромборазграждащо лекарство е най-ефективният метод за лечение, ако се приеме до 3 часа след изпитване на симптомите.

Сподели с всички:
Dao.bg Lubimi.com Ping.bg Pipe.bg Svejo.net Web-bg.com del.icio.us Facebook Google Google Reader Yahoo! MyWeb reddit StumbleUpon Technorati
Микаел