Микаел

Вход

Потребител:

Паролата:

Запомни меЗабравена парола?

Регистрирайте се!
Изчезва тестостеронът, най-мъжкият хормон
на 2010/11/6 8:00:00 (4887 прочита), в Секс

Top.bg Какво прави мъжа мъж?


Недостигът му води до симптоми на климакс у силния пол, намалена оплодителна способност, еректилна дисфункция и повишена смъртност .

Съвременни аспекти на хипогонадизма при мъжете" бе темата на състоялия се в София първи интердисциплинарен международен симпозиум, организиран със съдействието на Байер Шеринг Фарма и Солвей Фарма. Специално за събитието у нас пристигнаха световноизвестни експерти в областта на ендокринологията, андрологията и урологията, като проф. Еберхард Нийшлаг и проф. Петер Алтхаус от Германия, проф. Франческо Монторзи от Италия. Проблемите, свързани с понижените нива на най-мъжкия хормон, от българска страна коментираха проф. Чавдар Славов, завеждащ сектор в Клиниката по урология към Александровска болница, доц. Владимир Христов, ръководител на отделение по ендокринология в Александровска болница, доц. Филип Куманов, завеждащ отделение за ендокринно-полови заболявания в Клиниката по еднокринология в УСБАЛЕ "Акад. Иван Пенчев", доц. Здравко Каменов, ендокринолог в Александровска болница, и др.

Понижението на нивото на хормона тестостерон се нарича хипогонадизъм и е причина за появата, на симптомите на т.нар. "мъжки климакс". Състоянието обхваща различни прояви: еректилна дисфункция, загуба на жизненост и либидо, депресивни настроения, раздразнителност, наднормено тегло, остеопороза, промени в липидния баланс /натрупване на мастна тъкан/, отслабване на мускулната сила. Проблемът е сериозен не само защото е една от причините за намалена оплодителна способност или направо за стерилитет при мъжа, а и защото ниските нива на тестостерон се свързват с покачване на смъртността при силния пол -35% срещу 25% при мъжете с нормални нива на хормона. Хипогона-дизмът е съучастник на т.нар. метаболитен синдром /наднормено тегло или затлъстяване, високо кръвно налягане, сърдечно-съдови заболявания, нарушена мастна обмяна/ и на захарния диабет.

Обикновено първата му изява е еректилната дисфункция - невъзможността да се осъществи или задържи ерекция. Повече от 160 млн. мъже по света имат подобен проблем, който се отразява върху качеството на живота им. Като имаме предвид, че еректилната дисфункция засяга и партньорите, трябва да умножим тази цифра по две. Намалената оплодителна способност на съвременния мачо вече не е новина, но тук не бива да виним само тестостерона, влияещ върху производството на сперматозоидите. Освен него се намесват и фактори, като замърсена околна среда, стрес, наследственост. Все пак учените са променили критериите за "нормална" сперма. Докато преди години за такава се е смятала съдържащата 40 милиона сперматозоида в кубически сантиметър, сега специалистите се радват и на 10 милиона...

Лошото е, че се очертава тенденция за намаляване на мъжкия хормон във все по-ранна възраст. Тя се задълбочава у мъжете с наднормено тегло и заседнал начин на живот. Активно спортувалите някога младежи се превръщат в затлъстели мъже. А възрастта и затлъстяването са неблагоприятни фактори за мъжките полови хормони, за мъжествеността и сексуалността, казва доц. д-р Филип Куманов, първият наш специалист, започнал да се занимава с проблемите на мъжа след 50-те. Той има собствено проучване и върху 1250 момчета на възраст между 16 и 19 години, което показва, че близо 1 % са с признаци на недоразвитие на половата система с тестостеронов дефицит. Проблемът ще се задълбочава със застаряването на населението, предрече проф. Нийшлаг, благодарение на когото е разработен и въведен в клиничната практика един от съвременните медикаменти за лечение на хипогонадизма. След 40 г. нивото на тестостерона у мъжете спада с 1-2% всяка година и това може да доведе до хипогонадизъм. На 45 г. от проблема страдат 5-6%, а на 75 г. - една четвърт от мъжкото население. Според световни данни между 16 и 26% от мъжете над 40 г. вече имат понижени нива на хормона. В САЩ и Европа 80% от тях се лекуват със заместител-на хормонотерапия, докато у нас те са само 10%. Тестостероновото лечение се препоръчва, за да се възстановят нивата на хормона и да се преодолеят симптомите на мъжкия климакс. Такова се прилага и у нас под две форми. Едната е инжекционна, с дълготрайно действие, 4 пъти годишно /разработката на проф. Ниишлаг/. Другата е във вид на тестостеронов гел, който възстановява нивата на хормона веднага, още след първото нанасяне върху кожата. Мъжете със симптоми на хипогонадизъм трябва задължително да се консултират с лекар -ендокринолог или уролог, за да прецени той дали заместителната терапия е подходяща за тях. Тя е противопоказана при установен рак на простатата!


Консултация с биоенерготерапевт 

Сподели с всички:
Dao.bg Lubimi.com Ping.bg Pipe.bg Svejo.net Web-bg.com del.icio.us Facebook Google Google Reader Yahoo! MyWeb reddit StumbleUpon Technorati
Микаел