Микаел

Вход

Потребител:

Паролата:

Запомни меЗабравена парола?

Регистрирайте се!
Бебето помни още в утробата
на 2010/11/15 8:00:00 (2264 прочита), в Бременност и раждане

Бебето помни още в утробата
Бебето може да използва краткотрайната си памет още в 30-та седмица на бременността, откриха датски учени.
Това е следващата стъпка в изучаването на вътреутробното развитие на централната преди раждането е ново поле за изследване и има много степени преди да се стигне до категоричен отговор, обясняват от екипа провел проучването.


То включва 93 бременни датчанки. Екипът измерва отговорът на плода при „виброакустична” стимулация. В продължение на една секунда през интервал от 30 секунди към корема на жените се приближава въпросното устройство издаващо звук и говор едновременно. След това се преброяват активните движения на бебето в отговор на звука.
Когато плодът спре да отговаря учените го възприемат като „"привикванe” – тоест бебето научава звука и повече не му обръща внимание.
В последното проучване са участвали жени бременни в 30,32, 34, 36 и 38 седмица. Плодът на 30 седмици проявява краткотрайна памет от 10 минути, а тези на 34 помнят за четири седмици.
Първото изследване в областта се провежда през 1925 година и е направено с клаксон на автомобил. От тогава подобни експерименти са били правени с електрическа четка за зъби и звънец на врата.

Сподели с всички:
Dao.bg Lubimi.com Ping.bg Pipe.bg Svejo.net Web-bg.com del.icio.us Facebook Google Google Reader Yahoo! MyWeb reddit StumbleUpon Technorati
Микаел