Микаел

Вход

Потребител:

Паролата:

Запомни меЗабравена парола?

Регистрирайте се!
От това колко си богат зависи колко дълго ще живееш
на 2010/11/19 8:00:00 (1826 прочита), в Любопитно

Шоколадова торта - Cake


Според група британски учени в човешкото тяло е открит хормон, чието наличие доказва по безапелационен начин, че съществува релация между финансовото благосъстояние и продължителността на живот.

Изследователите градят своите виждания върху това, че притежаването на по-голям финансов ресурс води до завишени стойности в организма на хормона, наречен DHEAS. По-високите нива на този хормон, който помежду си учените наричат „хормон на младостта”, са типични за младата част от хората, затова завишаването на стойностите при възрасните се обяснява с материално благополучие.По принцип надбъбречните жлези секретират хормона DHEAS по време на спортна тренировка. Според редица проучвания при хората, в чийто организъм нивата му са в препоръчителните високи граници, се наблюдава по-добро здравословно състояние, наличието на повече хобита, умения да общуват и в същото време се смята, че тях ги очаква дълголетие.Британските изследователи са заключили още, че стабилното финансово положение води до отделянето и на друг хормон - растежен фактор I (IGF-I). Смята се, че взаимодействието между двата хормона повишава възможностите на тялото да се справя в ситуации на стрес, като задейства неговите функции на саморегулация и самоконтрол.Ръководителят на изследването проф. Майкъл Мермот е категоричен, че нивото на хормона на младостта се повишава най-вече от активния живот във всяка посока – социален, интелектуален и пр., като за целта финансите са от съществено значение.„Устанивихме, че съществува тясна връзка между здравословното състояние и социалния статус на човека. По-бедните хора много по-често се хранят нездравословно, при тях се наблюдава повишен риск от затлъстяване, намалена физическа активност и са по-склонни на вредни навици, като тютюнопушене. Всичко това, освен че засилва опасността от хипертония и диабет, намалява и нивата на хормона DHEAS, който е свързан с дълголетието.”, заключава той.

Сподели с всички:
Dao.bg Lubimi.com Ping.bg Pipe.bg Svejo.net Web-bg.com del.icio.us Facebook Google Google Reader Yahoo! MyWeb reddit StumbleUpon Technorati
Микаел